Rock Spot Hungary

Halld a különbséget..

„Mi a mindenkori hatalom ellen szólunk”
- a magyar közélet egy feltörekvő zenekar szemszögéből

Szombaton este a Dürer kertben rendezték meg a Tetoválók éjszakáját, a zenekedvelők, valamint természetesen a tetoválók és tetováltatók nagy örömére. Itt többek között az AWS is tiszteletét tette, és a koncertjük után voltunk olyan szerencsések, hogy a zenekar frontemberével és druszámmal, Siklósi Örssel tudtunk egy rövid interjút készíteni, amit itt tudtok elolvasni:

aws3.jpg

  • Mikor kezdtetek el együtt zenélni és mik voltak az eredeti céljaitok?
  • 15 éves korunkban kezdtünk el, Danival, Ronival és Bruckival, egy sulis zenekarként. Roni ekkor kitalálta a világ legrosszabb zenekarnevét, ezt az AWS-t, ami annyit jelent, hogy Ants With Slippers, a célok azok voltak, hogy minél jobb és értékelhetőbb dalokat csináljunk, valamint, hogy meghódítsuk a női szíveket. (nevet)
  • Mi hozta meg számotokra az első sikereket?
  • Ezt leginkább az első album idejére tenném, amit még Csongor Bálinttal vettük fel. Kezdetben magyarul születtek a szövegek, majd ezeket fordítottuk át angolra, így a teljes Fata Morgana még angolul íródott, de Bálint javaslatára, miszerint minek éneklünk mi angolul, amikor magyarul sokkal jobban megszólalnak a dalok, elkezdtük meghagyni magyarul őket. Ezután forgattunk egy klipet a Takard El-re, és innentől kezdve rájöttünk, hogy nincs mese, magyarul kell folytatni.
  • Az idei évben Vörös Attila (Nevermore, Leander Rising, Satyricon) szólóalbumán is szerepeltél, ott is volt egy király számotok együtt. Ezt hogy hoztátok össze?
  • Ez egy utolsó pillanatos valami volt, ugyanis három nap volt a lemezleadásig, felkeresett, hogy úgy hallotta tudok énekelni, meg írtam már szöveget is, és gyorsan összehoztuk a számot. Tulajdonképpen nem talált senkit erre a számra, így végül én ugrottam be. (nevet) Mindenesetre nagyon büszke vagyok rá, hogy énekelhetek az albumán.
  • A jövőbeli tervek között mik szerepelnek? Szándékoztok külföldre menni turnézni?
  • Nem, nem igazán. Maximum Erdélybe, Felvidékre, talán Londonba, ahol azért laknak magyarok. Mi sosem leszünk világhírű zenekar, és nem is akarunk azok lenni. Amit megpróbálunk elmondani, azt magyar dalszövegekkel tesszük, nyilvánvalóan a külföldi közönség erre nem nagyon vevő.
  • Magyarországi szinten viszont úgy gondolom, hogy kiemelkedőek vagytok, mert a dalszövegeitek verses formában íródnak, így próbáljátok megfogni a magyar nyelvnek ezeket a szép eszközeit.
  • Igazából angolul fele ennyire sem tudnék megfogalmazni semmit, és az is hozzá tartozik, hogy van benne egy adag küldetéstudat is. Aki elkezd zenélni, először az angollal próbálkozik, mert angolul még a szar is jól hangzik. (nevet)
    Ahhoz, hogy olyan szöveget írj, ami valóban új keletű, nem elcsépelt dalszöveg, úgy kell ismerned az adott nyelvet, mint egy reneszánsz költő. Engem a magyar nyelv szépsége, és ismerete késztetett arra, hogy ebben az irányban induljak el, és sosem motivált annyira, hogy társalgási szinten kívül foglalkozzak az angollal.

24130518_10156105732586414_3043947133912465825_o.jpg

  • Terveztek új anyagokat kiadni a közeljövőben, és ha igen, mikor tervezitek ezeket?
  • Folyamatosan jönnek majd ki az új dalok, és úgy tervezzük, hogy ez szeptemberre környékére összeáll egy teljes értékű albummá. Bejutottunk A DAL-ba, ami számunkra egy elég ismeretlen terep, de megpróbáljuk ebből is kihozni a maximumot.
  • Kicsit visszakanyarodva, a kezdetekben ki volt az a zenekar, aki igazán inspirált titeket?
  • Magyar vonalról, akiket egyértelműen ki tudnék emelni az az Isten Háta Mögött, akik abszolút favoritok voltak számomra, már gyerekkoromban is. Úgy kezdtem el szövegeket írni, ahogy ők, és későbbiekben Palika, az énekesük lett a mentorom, ő tanított meg nagyjából arra, hogy is kell magyarul dalszöveget írni. Mellettük a Subscribe és a SuperButt is fontos szerepet játszott, ők voltak azok az underground bandák, akiket mindig szerettünk, és az ő koncertjeikre jártunk sokat. Külföldi szinten pedig mindenki meghallgat mindent, de a metalcore vonalról például a Killswitch Engage és az As I Lay Dying futott akkoriban nagyon nálunk. Killswitch koncerten még 2011-ben is voltunk, és emlékszem a gitárosuk ott futotta a köröket a PeCsa, mi meg hülye kis csitrikként rohantunk utána, de sajnos jó kondiban volt, nem értük utol. (nevet)
  • Az eddig megjelent dalaitok közül melyik az, ami a legközelebb áll hozzátok/hozzád?
  • Mindenféle reklám nélkül azt tudnám mondani, hogy a Viszlát Nyár. Ebben közrejátszik, hogy meghalt az Édesapám és ennek a dalnak a szövege arról szól, hogy hogyan is dolgozta fel ezt az egészet, az ő szemszögéből. Az elején ódzkodtam is tőle, hogy erről szóljon, mert féltem a fikázástól, és kitálalni ezt az egészet, de érdekes módon ez a dal kapta az eddigi legpozitívabb visszajelzéseket.
  • A másik számotok, ami engem igazán megfogott az a Te is félsz, abból is a klip és a dal közötti harmónia, ugyanis egy erős társadalomkritika hallatszik ki belőle.
  • Igen! Nagyon idegesítő az, hogy nem mernek az emberek már beszélni tényekről, borzasztó apátia, belenyugvás és sunyulás uralkodik, mert mindenki kussol, miközben mindenki csalódott a rendszerváltás óta a rendszerben, és igazán lenne miről beszélni, igazán lenne mi ellen tiltakozni. Az emberek félnek és nem merik kimondani, amit gondolnak és a zenekarok is hallgatnak, mert megosztó már nyíltan véleményt mondani. A rock ’n roll pedig egy megosztó műfaj, mindig is az volt a szerepe, hogy véleményt nyilvánítson, hogy bemutassa a középső ujját a hatalomnak és hogy elgondolkoztassa az embereket arról, hogy nem feltétlen az a helyes út, amit a fejükbe próbálnak sulykolni. Szerintem lehet ezt okosan is csinálni. 2017-ben nem feltétlenül úgy kell lázadni, hogy „fideszezel” vagy „emeszpézel”. 2017-ben észre kell már venni, hogy a politikai pártok ennél tökéletesebben kevésszer használták a dividae et impera-t, észre kell vennünk, hogy nem a Mari nénit kell utálni, amiért már nyugdíjas és ingyen használja a BKK-t, nem a cigány megélhetési bűnözőt kell gyűlölni, mert abban szocializálódott, hogy másként nem tud megélni, nem a hazáját tisztelő, magyar hagyományokat szerető kopaszt kell utálni, mert védi az értékeit, nem a meleg sráctól kell parázni, amiért másképp működik mint te, és nem a minimálbérért dolgozó közalkalmazottat kell fújjolni, amiért unott fejjel végzi a munkáját. 2017-ben rá kell jönnünk, hogy a mindenkori hatalom ellen kell mennünk, maga a rendszer rossz. A korrupció és az ember telhetetlensége mindent behálóz. Aki hatalomra jut, az elveszik, megszűnik addigi valójában létezni. A szívemre teszem a kezem, én is ugyanebbe a hibába esnék, mert szar ember vagyok. Akkor mit lehet csinálni? Rendszert kell váltani! A mi generációnk az, aki tudna ezen változtatni, persze csak ha akarna.

Lányi Örs,

Rock Spot

A bejegyzés trackback címe:

https://rockspot.blog.hu/api/trackback/id/tr5113460185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rock Spot Hungary

Zenei hírek percről-percre. Hangról-hangra.

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása